Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 2-годишно прекъсване се възобновява морският пътнически транспорт Мароко-Испания

Министър-председателят на Мароко Азиз Ахануш (вдясно) посреща испанския министър-председател Педро Санчес на летището в Рабат, Мароко, 7 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мароко възобновява морския пътнически транспорт с Испания след повече от две години прекъсване. Решението беше оповестено след среща на испанския министър-председател Педро Санчес с мароканския Крал Мохамед VI в Рабат.

На 13 март 2020 година мароканските власти взеха решение да затворят въздушните, сухопътните и морските си граници заради пандемията от Covid-19. Година по-късно- през юни 2021-ва, Рабат отново възобнови морските си връзки с пристанищата в Италия и Франция, но отказа да направи това с Испания.

Причината бе дипломатическата криза между двете държави заради приемането на лидерът на военната групировка "Полисарио" Брахим Гали за лечение в испанска болница.

Последва пълно отваряне на сухопътните граници от страна на Мароко и незаконно навлизане в Испания на над 10 000 марокански мигранти само за два дни.

Едва сега, след признаването на автономията на Мароко над Западна Сахара от страна на Испания, започна възобновяване на двустранните отношения.

На срещата испанският премиер и мароканският крал са уточнили пътната карта по която това ще стане. След нея бе обявено, че "морските пътнически връзки между двете страни ще бъдат възстановени незабавно и постепенно до отварянето на всички дестинации".

Освен туристите, облекчаването на пътуването засяга 800 000 мароканци, които официално са регистрирани, че живеят в Испания и които са най-голямата мигрантска група в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна