Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Русия може да използва фосфорни боеприпаси в Мариупол

Жители на Мариупол напускат града, 26 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на разузнаването, предупреди, че Русия може да използва фосфорни боеприпаси в сраженията за обсадения град Мариупол.

От британското разузнаване заявиха, че като се има предвид, че руската армия вече е използвала фосфорни бомби в Донецк, то е голяма вероятността фосфорни боеприпаси да бъдат използвани и в Мариупол, където сраженията стават все по-ожесточени.

Британското министерство на отбраната съобщи в последната си сводка, че продължава обстрела на населени места в Донецки и Лугански район в Източна Украйна. Украинските сили са успели да отблъснат няколко нападения, унищожавайки руски танкове, бронетранспортьори и артилерийско оборудване.

От министерството допълниха, че Русия все повече разчита на използването на неуправляеми бомби, което намалява ефективността на поразяването на цели и същевременно увеличава значително риска от цивилни жертви.

Очакванията са, че руските сили ще продължат ударите по транспортната инфраструктура , за да нарушат доставките за обкръжените населени места.

Разузнаването има сведения, че руските сили могат да организират „провокации“ в Приднестровието в Молдова, за да бъдат обвинени украинските сили в агресия срещу съседна държава.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна