Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитро Кулеба: Благодаря на България, че прие украински бежанци

| обновено на 19.04.22 в 15:24
Среща на външния министър Теодора Генчовска с украинския ѝ колега Дмитро Кулеба, 19 април 2022 г.
Снимка: БГНЕС

"Дойдох тук да благодаря на България и правителството ѝ за това, че приеха украински бежанци, както и за последователната подкрепа за европейската перспектива на Киев. С цялото си сърце благодаря на българите", заяви украинският първи дипломат Дмитро Кулеба след преговори в МВнР с българската външна министърка Теодора Генчовска. 

"Бием се не само за себе си, но и за вас, благодарни сме за цялата подкрепа от България", каза още той.

"Искам да благодаря на България за последователната подкрепа за европейската перспектива на Украйна. Разбирам ролята на Русия в българската история. Може би и вие разбирате ролята и в нашата история.  В миналото Русия е направила неща, които все още действат емоционално на хората, но днес Русия е различна. Тя разрушава, убива, измъчва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране и искам всички да го разберете".

Преди това двамата министри разговаряха в продължение на около 40 минути.

От своя страна Генчовска заяви, че България ще продължи да подкрепя Украйна според възможностите си.

"МВнР е подпомогнало хуманитарно украинската държава със 185 хиляди евра, които са пренасочени през различни международни хуманитарни организации. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности. България е малка държава, в съответствие с нашите възможности ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Към настоящия момент повече от 91 000 украински граждани са приети на територията на България, 80 хиляди от тях вече са получили временна закрила. България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна. БЧК е осъществил помощ към украинската държава към настоящия момент в размер на 1,5 млн. евро".

Кулеба благодари на България, отчитайки, че от началото на руската агресия страната ни последователно подкрепя Украйна в рамките на ЕС и НАТО, а също така София подкрепя европейската перспектива на Киев.

Според него България прави това не само заради партньорските отношения, а тъй като сигурността на Украйна е сигурност за България и целия Черноморски регион и това е обща кауза.

За мен е голямо удоволствие да отбележа рождения си ден в София, посочи още Кулеба, който днес навършва 41 години.

Украинският външен министър ще има днес среща и с премиера Кирил Петков, а утре и с президента Румен Радев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени