Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супермаркети на Острова въведоха ограничения за закупуването на олио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски супермаркети въвеждат ограничения за количеството олио, което могат да закупуват клиентите, тъй като доставките са сериозно нарушени от войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

Големи вериги супермаркети като Tesco, Waitrose и  Morrisons, вече въведоха огранчения за олиото. Другите две големи вериги Sainsbury's и Asda още не са прибегнали до ограничения.

По-голямата част от слънчогледовото олио в Обединеното кралство идва от Украйна и сега нарушаването на износа от тази страна доведе до недостиг и засилено търсене на алтернативи. Кризата води също до увеличение на цената на олиото, при някои видове с повече от 10% от януари насам.

От Консорциума на британските търговци на дребно заявиха, че ограниченията са само временна мярка, за да се гарантира, че олио ще има за всички. Ограниченията включват зехтина, слънчогледовото олио и олиото от рапица. Британските производители на храни, които използват като съставка слънчогледово олио в техните продукти, като чипсове или картофи на фурна, също изразиха загриженост.

Агенцията по стандартите на храните информира клиентите, че някои от продуктите, на чиито етикети пише, че съдържат слънчогледово олио, е вероятно да съдържат алтернатива като рапично олио, пояснявайки, че целта на производителите е просто да запазят артикула на пазара. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени