Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и украинци в Кърджали посрещнаха заедно Възкресение Христово

Отец Боян Саръев в храм „Свето Успение Богородично“ в град Кърджали
Снимка: БНР-Кърджали

В Кърджали българи и украинци посрещнаха заедно Възкресение Христово. В храма, където служи отец Боян Саръев, те се помолиха за мир и здраве за останалите в Украйна близки на бежанците. Църквата „Свето Успение Богородично“ е първата в района, дала подслон на над 30 бягащи от войната жени и деца. Останалите православни храмове също отвориха врати за украински бежанци. 

Първата молитва за Възкресение на Наталия Сас от Одеса беше за нейното семейство: "Молим се за мир и за здраве" - казва Наталия.

"Всичко друго е второстепенно", смята тя, и допълва: "Да има мир и войната да приключи по-скоро".

Наталия е оставила в Одеса своя мъж, братята си и много близки и приятели. Вълнува се, когато слуша новините за бомбардировките над града. В Кърджали тя е намерила подкрепа и за първи път е отворила сърцето си за празника: "Празникът тук се усеща" - казва Наталия Сас. Заедно с други украинци е присъствала на службата в храма, боядисвала е яйца. 

"Това е много хубаво чувство", добавя жената, която беше една от първите, пристигнали в Кърджали след началото на войната.

За отец Боян Саръев, приютил над 30 бежанци, нормално е българи и украинци да са заедно на Великден. Смята, че за тях остава болката от случващото се в Украйна: 

"Те имат едно-единствено желание - да се срещнат и да се съберат отново семействата и да заживеят нормален и цивилизован живот, както е било всякога".

Сянката на войната в Украйна се усети и в други православни храмове, а на много места в Кърджали за Великден имаше празнични концерти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна