Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира газовите доставки за България

| обновено на 27.04.22 в 00:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени считано от 27 април 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката!

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, припомнят от ведомството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация,  в 09:00 ч. на 27 април 2022 г.

На 6 април пред парламентарната енергийна комисия министър Александър Николов обяви, че   България разполага с резервен план за снабдяване с петрол и газ Природният газ от заместващите доставки обаче, в най-добрия случай, ще поскъпне с 40%, прогнозира министър Николов.
"За да е ясно на всички граждани - всяка една агресивна и тежка трансформация е свързана с определена цена! Особено в периода на промяна на преход".
Като алтернативи за доставки тогава министър Александър Николов посочи трасето от Азербайджан. Други възможности са свързани с терминали за втечнен газ от Гърция и Турция. По прогноза на премиера Петков обаче, интерконекторът с Гърция се очаква да бъде завършен  през лятото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени