Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Борислав Трайков: Рециклирането е предимство за водородните пред електромобилите

Снимка: GettyImages

"Водородните технологии са по-перспективни от батерийните електромобили, които са обаче по-добре приети заради по-ниската им цена и по-високата ефективност. С развитието на технологиите и с добива на водород тези технологии ще имат сериозни предимства, особено за тежките автомобили и за големи разстояния. 

Това каза пред БНР инж. Борислав Трайков, от катедра "Двигатели, автомобилна техника, транспорт" в Транспортния факултет на Техническия университет в София.

В София ще се проведе форум "Електромобилност и водородни технологии", организиран от Научнотехническият съюз по транспорта, Федерацията на научнотехническите съюзи, Министерството на транспорта, с подкрепата на БАН, Техническия университет в София и Русенския университет "Ангел Кънчев".

По думите на инж. Трайков предимство на водородните автомобили е това, че имат добра възможност за рециклиране:

"За рециклиране на батерии за електромобили само две фирми имат технологии". 

Той подчерта, че водородните автомобили не нарушават ритъма на шофьора:

"Той отива и зарежда за 10 минути, няма никакви притеснения в пробега. Стига да има зарядна инфраструктура, това не му нарушава стила на управление на автомобила. От друга страна електрическата мрежа се балансира по-добре, защото водородът, ако се добива от ВЕИ, може да се съхранява и да се използва в момент, когато няма възможност за добива му. При много голям брой на електромобили на батерии всеки ще включва в зарядната мрежа автомобила си в удобен за него момент - случайно, така че не може да се осигури някакъв баланс". 

Интервюто на Валерия Николова с инж. Борислав Трайков в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени