Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лена Бориславова: Не ми е известно да има посредник, който да е резервирал капацитета на България за газ

Лена Бориславова
Снимка: Мария Филева
"Не ми е известно да има посредник, който да е резервирал целия капацитет за България на природния газ, който ще бъде доставен на страната ни". Това каза в интервю за предаването "Неделя 150"  по програма "Хоризонт" Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков:

"Това, което знам, е, че благодарение на ГЕРБ има един единствен доставчик, в чийто пълен контрол България е била поставена години наред, на единствената му воля, до степен, до която е трябвало да подаряваме кученца на истинския работодател на ГЕРБ, за да можем да си гарантираме, че няма да ни спират газовите доставки. Това не е достойна позиция на България. Твърдението, че по-добре да подаряваме кученца, но да плащаме евтин газ, стъпва на грешното допускане, че руският газ е единственият газ, който България може да купи на разумни цени, а това определено не е така. Вярвам, че българското правителство с усилията, които поема в момента и за които се готви от няколко месеца, ще докаже, че има и други алтернативи, защото навсякъде, където е допусната абсолютна пълна зависимост от Русия, в момента управляващите се разследват за престъпления против човечеството. Само нашите бивши управляващи се бият в гърдите и казват, че това е националният интерес – да нямаме собствена позиция, да нямаме разнообразни доставчици и да нямаме никаква сигурност, ако една страна реши да изменя едностранно договора, ние да нямаме накъде да отидем.

Лена Бориславова коментира и темата за доставка на военна помощ за Украйна:

"Радвам се, че България най-накрая има ясно лице, на чия страна застава в този конфликт, че има правителство, което действа, а не само говори за принадлежност към НАТО и проатлантическите ценности. Ние трябва да подкрепим Украйна в това, което се случва. За мен е недопустимо някой да прокарва концепцията, че ако дадем оръжия на Украйна, ние правим конфликта още по-тежък и пречим на това мирът да възтържествува".

"Аз много вярвам, че въпреки твърдата си позиция БСП ще вземат разумното управленско решение, точно в този момент ние имаме нужда  да имаме стабилно управление".

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков обясни и на какво се дължи промяната в отношенията между правителството и президента:

"Продължаваме промяната" никога не е заемала позицията да не взема сама своите решения, така че в онези моменти, в които нашите виждания за това какво е правилно за националния интерес и за управлението на страната съвпадат с президента, ние говорим със сходни позиции. Тогава, когато имаме разминаване, за нас няма и секунда колебание дали да подкрепим неговата позиция или да застанем, зад това, за което вярваме".

Цялото интервю с Лена Бориславова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени