Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България завърши 12-а в отборното на европейското в София

Янислав Герчев
Снимка: БФ джудо

България завърши на 12-о място от общо 40 отбора в крайното класиране по медали на Европейското първенство по джудо, което се проведе в столичната "Арена Армеец". България беше домакин на шампионат на Стария континент по джудо за първи път в историята и завоюва два медала - сребро на Янислав Герчев (60 кг) и бронз на Марк Христов (73 кг). България раздели 12-а позиция с Косово.

Франция е най-успешната държава на първенството с 8 отличия - 3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови. На второ място е Нидерландия с 2-2-1, а на трета позиция завърши Грузия с 2 златни и 2 бронзови медала. Две титли има още Великобритания, а по една - Израел, Испания, Германия, Украйна и Азербайджан.

До момента страната ни има само една европейска титла в историята, спечелена от Георги Петров (78 кг) в Дебрецен 1981.

Герчев беше много близо до титлата, но не му достигнаха физически сили на финала срещу испанеца Франсиско Гаригос. Дори подкрепата на публиката не успя да помогне на българина, а Гаригос имаше цялата решимост да продължи своята златна колекция и да вземе втората си европейска титла. Това беше трудно състезание предвид опита и на двамата състезатели. Всъщност в случаите, когато Герчев взе европейското сребро през 2017 и 2018 година, той победи испанския си съперник, но ситуацията се обърна в София.

"Излязох на финала с ясната цел да стана европейски шампион. Това ми е трети финал, исках да спечеля безкрайно много, но не издържах. Мислех, че съм възстановил, че съм готов, исках да зарадвам цялата публика, но истина е, че испанецът беше по-добър от мен и заслужаваше победата. Трябваше да свалям 11 км, което беше доста тежко, но всъщност това не може да е оправдание. На финала се опитах, но нямах сили", каза Герчев, след като получи сребърното си отличие.

"След бронзовия ми медал в Турция, това беше моятa основна цел. Намерението ми беше да взема златния медал и съм щастлив, че го направих. Разбира се, беше пред публиката на Герчев, така че трябваше да остана наистина концентриран. Тази година беше трудна за мен, в допълнение към тренировките завършвах университет, така че беше трудно да се справя, но това състезание беше целта ми. Това, че успях да стигна до финала и да взема златния медал, ме прави много щастлив", каза Гаригос.

При жените изненадващо Великобритания взе две титли - в категория до 52 кг чрез Челси Джайлс и при 63-килограмовите чрез Джема Хауел.

В категория до 48 кг Ширин Букли (Франция) спечели втори златен медал след 2020 година, а при 70-килограмовите световната шампионка за 2019-а Мари-Ев Гайе (Франция) взе първа европейска титла в кариерата си.

27-годишната Тимна Нелсон-Леви (Израел) триумфира в категория до 57 кг, а в тежките категории златото спечелиха Алина Бьом (Германия) до 78 кг и Роман Дико (Франция) над 78 кг.

При мъжете 25-годишният Богдан Ядов (Украйна) спечели първа титла от голямо първенство в кариерата си при 66-килограмовите, до 73 кг Хидаят Хейдаров (Азербайджан), трети поставен, добави в колекцията си от злато при кадетите, юношите и тази при мъжете, а до 81 кг Тато Григалашвили (Грузия) надделя на финала над световния шампион и бронзов медалист от Игрите в Токио 2020 Матиас Касе от Белгия, който остана втори на второ поредно европейско първенство.

В последния ден шампиони станаха при 90-килограмовите Лука Майсурадзе (Грузия), до 100 кг Михаел Корел (Нидерландия), които е бронзов медалист от Игрите в Токио 2020, а над 100 кг - Юр Спайкерс (Нидерландия).

В надпреварата участваха 361 състезатели (154 жени и 207 мъже) от 40 държави.

Схватките в "Арена Армеец" бяха изгледани от президентите на световната федерация Мариус Визер (Румъния) и на европейската централа Ото Кнайтингер (Австрия).

На специална церемония домакините от България предадоха знамето на Европейската федерация на Франция, която ще организира шампионата на Европа през следващата година. След 2014 година отново град Монпелие ще приеме най-добрите джудисти на Стария континент.

всички шампиони от Европейското първенство по джудо в София:

жени:

до 48 кг: Ширин Букли (Франция)

до 52 кг: Челси Джайлс (Великобритания)

до 57 кг: Тимна Нелсон-Леви (Израел)

до 63 кг: Джема Хауел (Великобритания)

до 73 кг: Мари-Ев Гайе (Франция)

до 78 кг: Алина Бьом (Германия)

над 78 кг: Роман Дико (Франция)

мъже:

до 60 кг: Франсиско Гаригос (Испания)

до 66 кг: Богдан Ядов (Украйна)

до 73 кг: Хидаят Хейдаров (Азербайджан)

до 81 кг: Тато Григалашвили (Грузия)

до 90 кг: Лука Майсурадзе (Грузия)

до 100 кг: Михаел Корел (Нидерландия)

над 100 кг: Юр Спайкерс (Нидерландия)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени