Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремен Георгиев: По договори газ има в топлофикациите, остава да има и наистина физически количества

Кремен георгиев
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив
"По договори газ има в топлофикациите, остава да има и наистина физически количества". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите:

"При топлофикациите положението е по-различно от това на "Топлофикация София". Доста отдавна вече те имат договори не само с "Булгаргаз“, но и с други лицензирани търговци на газ в България, така че по договори газ има, остава да има и наистина физически количества. Правителството говори, че е осигурен газ поне за един месец, ако това наистина е така, то притеснение не би трябвало да има. Ако няма газ, топлофикациите ще бъдат най-малкият проблем на страната. Има предприятия, които изрично трябва да работят на газ, но не могат да преустановят своето производство и ако го спрат, не могат да тръгнат".

"Мисля, че няма да се реализира идеята гражданите да бъдат компенсирани, ако се стигне до намаляване на температурата на топлата вода, подавана от "Топлофикация София", подчерта пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители":  Богомил Николов

"Тук има още едно ограничение и то е хигиенно. Температурата не може да бъде по-малко от 55 градуса, защото ако е по-ниска, ще дойде РЗИ и ще се счита за опасно. Може да бъде среда за развитие на микроорганизми, ако температурата е по-ниска, така че има и такова ограничение, което ще бъде нарушено, да не говорим за чисто икономическия ефект, който е по-скоро безсмислен или най-малкото не е калкулиран в това предложение, така както направиха онзи ден италианците. Те си променят наредбата, която дава изискванията за климатиците в публичните сгради. Те са сметнали, че само ако с един градус се увеличи температурата през лятото, това ще доведе до икономия на еди-колко си кубика газ. Ясно и точно сметнато и предвидено, докато тук това беше по-скоро някаква подхвърляна идея".

Цялото интервю с Кремен Георгиев и Богомил Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна