Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е домакин на балкански шампионат по волейбол

Снимка: архив БНР

България получи домакинството на Балканското първенство по волейбол за юноши до 17 години. Турнирът в София от 4 до 8 август ще бъде и първа квалификация за Европейския шампионат през 2023 година. В него ще участват България, Гърция, Черна гора, Сърбия, Турция и Румъния.

Решението беше взето от техническата комисия на Балканската волейболна асоциация, която се събра в Истанбул. На заседанието беше организиран и жребий за предстоящите турнири при различните възрасти.

Балканското първенство за мъже U20 (родени след 1 януари 2003 година) ще се проведе от 6 до 10 септември в Албания. На него България се падна в група "В" с Румъния и Сърбия. В другия поток са Албания, Република Северна Македония, Косово и Турция.

Първенството на Балканите за жени U19 (родени след 1 януари 2004 година) ще бъде от 10 до 14 август в Румъния. Този път българките са в група "А" с домакините, Косово и Турция. В другия поток останаха Сърбия, Република Северна Македония и Гърция.

Балканският шампионат за юноши U18 (родени след 1 януари 2005 години) е в Нови Сад от 28 юни до 2 юли. България е в група "В" с Молдова и Република Северна Македония. В другата урна попаднаха Сърбия, Румъния, Турция и Босна и Херцеговина.

Също на сръбска земя е и първенството за жени U17 (родени след 1 януари 2006 година). Турнирът е от 6 до 10 юли, а градът ще бъде определен по-късно. България се падна в група "А" с домакините, Босна и Херцеговина и Молдова. В група "В" са Турция, Румъния и Република Северна Македония. Балканското първенство за девойки U16 (родени след 1 януари 2008 години) ще се проведе от 15 януари 2023 година в Турция. То е и първа квалификация за Европейския шампионат. Българските момичета са в първа група с домакините, Косово и Гърция. Вторият поток събира Сърбия, Румъния и Република Северна Македония.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени