Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДК ще свети в синьо в знак на съпричастност към „болестта на сините устни”

4
Снимка: Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ)

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г.  У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи. Един от ключовите симптоми на това заболяване е силният задух, дори при най-обикновени ежедневни задачи, като посиняването на устните и крайниците издава недостига на кислород в човешкия организъм.

Пациентите  са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. НЗОК  продължава да не финансира кислородните апарати за домашна употреба. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е достъпна у нас. Това съобщават от "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".

Днес от 20:00 до 22:00 ч. сградата на Националния дворец на културата в София ще засвети в синьо за седма година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с тази рядка, нелечима и коварна „болест на сините устни”. Ще бъдат осветени още: Бургас – Мостът в Морската градина; в Русе – сградата на Община Русе и в Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.

Пулмоналната хипертония оказва негативно влияние върху извършването на ежедневни и рутинни дейности. Може, да бъде предизвикана от някакво болестно състояние (като белодробно или сърдечно заболяване или кръвни тромби) или да се появи без причина. В други случаи причините могат да бъдат вторични, вследствие на друго заболяване. В някои случаи е наследствена, а в други не. Проявява и се в няколко различни форми.

Симптомите на ПХ включват недостиг на въздух и умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание. Тези симптоми, могат да се появяват постепенно с времето, което на свой ред, може да доведе до закъснение от страна на пациентите в търсенето на помощ за поставяне на диагноза и лечение. Пациентите намаляват ежедневните си дейности, което води до значително влошаване на качеството им на живот.

Повече от 25 милиона души по света страдат от различни видове пулмонална хипертония.

Още през 1891 пулмоналната артериална хипертония е описана за първи път при проучвания на патологична анатомия, благодарение на немския патолог Ернст фон Ромберг. Световната здравна организация организира през 1973 първата международна конференция за белодробна хипертония в Женева, където е представена първата диагностична класификация.

В десетото юбилейно издание на глобалната кампания през 2022 г. ще се включат над 85 пациентски организации от цял свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна