Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Крепостта Русокастро - топ археологически обект с потенциал за развитие на културно-исторически туризъм

Тук се е състояла последната голяма победа на България през Средновековието

Крепостта Русокастро е разположена на скалист хълм, недалеч от село Русокастро в посока село Желязово. Хълмът се вижда отдалеч, защото е сред обработваема земя.  Установено е, че крепостта е изградена през V в. за защита на Византия от аварските нашествия от север. При едно от нашествията тя е разрушена и по-късно възстановена от българите по времето на хан Крум.

Тук се е състояла последната голяма победа на България през Средновековието.Тя е на 18 юли 1332 г. и е била в подножието на крепостта. Българската войска е ръководена от цар Иван Александър, а византийската от император Андроник III.

Археологическите проучвания тук са от 2006 г., започна ги археологът Цоня Дражева, след нейната кончина те бяха продължени от Милен Николов.


Потенциалът на археологическия обект е много голям и в областта на туризма той може да се превърне в интересно място за посещения, това е мнението на археолога проф. Николай Овчаров, който посочи, че ще предложи Русокастро да стане един от 6 – те приоритетни обекти в страната/ сега това са на  север - римският град Рациария  край Видин, Мисионис край Търговище , праисторическият обект край Провадия , на юг – Перперикон, Вишеград и Херклея Синтика край Рупите. Тази година известният археолог завършва Вишеград и ще предложи на негово място да бъде сложен Русокастро:

„Това означава, че ще има около 300-400 хил. лева за проучвания тук, тогава за 3 месеца Милен ще може да разкрие нацяло цитаделата. Похвално, че местната Община осигурява средства за разкопки, но знам колко са възможностите на българските общини.Проучванията ще продължат по този начин през това лято, но дано догодина живот и здраве Русокастро да стане приоритетен обект. Туристи няма да започнат да идват веднага, за Перперикон ми трябваха 16 години разкопки, но все пак отнякъде се започва. А Русокастро всяка година ще дава нови и нови неща!“


Този потенциал на средновековната крепост е осъзнат и от Община Камено, която вече няколко поредни години осигурява средства от бюджета си за проучванията на обекта. През това лято сме предвидили 40 хил. лева за разкопките, посочи кметът Жельо Вардунски:

„Много се радвам, че на нашата територия има такъв ценен исторически обект. Ако моите предшественици са помагали за проучванията сега крепостта щеше да е много напред. Продължаваме да работим с музея и вярваме, че сме на правия път!“  

От Общината предвиждат да разширят Посетителския център за рекреация и отдих, който беше изграден до крепостта с евросредства. Достъпен е пътят до крепостта, сега ще се направи обезопасена екопътека до Русината дупка, която се намира в района.

Археолозите предвиждат при разкопките на обекта през това лято да се продължи по работата за доразкриване на водохранилището.


„То е с внушителни размери - 14 метра дължина и 7 м ширина, дълбоко е 4,50 м. Предстои да проучим още ¼ от него, а след това ще обърнем внимание на  един таен проход към кула – кладенец, осигуряваща града с вода“, каза директорът на Бургаския музей и ръководител на разкопките Милен Николов.

Археологическите проучвания на средновековната крепост през това лято ще започнат през юни. 

повече може да чуете в звуковия Файл:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени