Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери искат удължаване на програмата за хуманитарна помощ за бежанци

Снимка: БГНЕС

Хотелиери от Балчик и Кранево, настанили украински бежанци в базите си, настояват за удължаване на срока на действие на програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България.

Те са изпратили декларация с исканията си до министъра на туризма Христо Проданов, както и до председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров.

В писмото си те изразяват готовност и да предоставят пълна информация относно разполагаемия капацитет и за какъв период ще е на разположение.

В декларацията си хотелиерите обръщат внимание на факта, че с тяхно сътрудничество някои от украинските деца вече са тръгнали на детска градина, има оформени документи за постъпване на училище, някои от родителите са в процес на установяване на работа.

Тези действия обаче няма как да бъдат завършени в оставащите три седмици от действието на програмата за хуманитарна помощ.

Следващо разселване ще бъде огромен стрес за тях, категорична е управителката на един от хотелите Александра Джафарова:

"Аз съм съгласна, че част от тези хора би било редно да бъдат насочени към държавни инстанции, но съм сигурна, че те няма да бъдат достатъчни за настаняването на всички бежанци".

Според хотелиерите най-разумният вариант е програмата да бъде удължена за онези хотели, които заявят желание да участват в нея. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна