Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елитът на модерния петобой идва в България за Световна купа

Елитът на модерния петобой идва в България за Световна купа
Снимка: БФ по модерен петобой

В курортен комплекс Албена от 10 до 15 май ще се проведе Световната купа по модерен петобой за мъже и жени. До момента заявка за участие са направили 142 състезатели от 23 държави. България ще бъде представена от 11 атлети (7 мъже и 4 жени). И петте дисциплини - плуване, фехтовка, конна езда, бягане и стрелба ще бъдат на територията на комплекса.

Президентът на Международната федерация по модерен петобой (UIPM) Клаус Шорман и част от борда на директорите на централата ще пристигнат у нас за събитието. По традиция, България в лицето на родната федерация (БФМП) винаги е отличен домакин и организатор на Световните купи през последните години, а вече от няколко месеца в Албена тече сериозната подготовка от страна на организационния комитет във връзка със събитието.

"Сега ще бъде по-различно от миналите издания, които бяха в София, но имаме прекрасен екип от хора, които ежедневно работят по организацията като цяло. Пристигнаха първите делегации на Япония и Южна Корея, които вече са в Албена и провеждат тренировки на съоръженията. Напълно готови сме с посрещането на спортистите от летището във Варна и настаняването им в комплекса. Благодарности към всички, които ни помагат, защото предстоящите състезания са много важни и от имиджова гледна точка за България.Трябва да бъдем перфектни във всяко отношение и работим по точен план-график", каза Камелия Александрова, председател на Българска федерация по модерен петобой.

Националният отбор при мъжете и жените в момента е на лагер в София, като в понеделник водените от старши треньора Владимир Кузманов спортисти ще пристигнат в Албена. Тодор Михалев, Денис Колев, Радослав Стойчев, Любомир Германов, Емил Грозданов, Александър Върбанов, Радослав Христов, Димана Стефанова, Кристина Денина, Теодора Мариноваи Никол Иванова попаднаха в състава на България за участие при мъжете и жените.

"С изключение на Тодор Михалев и Денис Колев останалите са млади, но много талантливи състезатели, които ще имат възможността да премерят сили с най-добрите от целия свят и това им участие ще бъде от голяма полза за тяхното израстване. Не мога да имам огромни надежди за  представянето им, но съм убеден, че ще направят всичко по силите си и ще се представят достойно. На тренировките показват добри резултати, дано така да бъде и в квалификациите в Албена. Целта ни е да имаме повече атлети, които да попаднат в първите 18 финалисти и в двата пола. Всички са отлично подготвени и с малко късмет могат да успеят", коментира старши треньорът Владимир Кузманов.

На 10 и 11 май започват квалификациите при мъжете и жените. На 12 и 13 са полуфиналите, а на 14 май - финалите. В неделя (15 май) ще се разпределят медалите в смесените щафети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени