Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кв. "Колуша", Кюстендил

Църквата "Свети Георги" - и монументална, и изящна

Снимка: kustendil.com

Храмът "Свети Георги" е най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил. Намира се в югозападната част на града, в кв. "Колуша" (средновековното село Коласия).

Според архитектурните ѝ особености и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането й може да се отнесе към края на Х-началото на ХI в.

Въпреки възрастта си, църквата е добре запазена има статут на недвижима и културна ценност с национално значение, обясни пред Радио София Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей "Акад. Йордан Иванов".

Храмът е представител на рядко срещания "столичен тип" кръстокуполни църкви. Сградата е издигната с тухли върху каменни основи. През годините е претърпявала преустройства и достроявания. Последната възстановка е от 90-те години на ХХ век.

Има поверие, че именно тук се намира гробът на българския цар Михаил ІІІ Шишман, убит в битката при Велбъжд през 1330 г.


"Това, което отличава църквата, е високата стойност на запазените стенописи. Има 5 живописни пласта. Първият е от началото на ХI век", допълни Дебочички.

В Източната част на храма са изобразени лечители (Св. Пантелеймон, св. Козма и др.), което се свързва с многовековната традиция на града с болнеолечението. Църквата е едновременно и монументална, и изящна, с фин рисунък и мек колорит. Последното пълно покритие от зографи е било след Освобождението на града през 1878 година.

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени