Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Карякин ще оспорва наказанието си в Спортния арбитражен съд

Снимка: Радио ВИДИН

Руският гросмайстор Сергей Карякин ще оспорва решението на Апелативната камара на Комисията по етика на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, съобщи лично той за ТАСС.

По-рано Комисията по етика на ФИДЕ отхвърли жалбата на Карякин срещу шестмесечното му отстраняване от турнири.

"Беше ясно, че ще стане така. Неприятно е, но не сме си правили илюзии. Сега ще подадем жалба в КАС, защото има всички основания за това. За съжаление и там няма гаранции, а и шансовете не са много големи, но съм свикнал и в живота, и в шахмата да се боря докрай", каза Карякин.

На 27 февруари той публикува отворено писмо, в което подкрепи специалната военна операция на Русия в Украйна. На 21 март Комисията по етика на ФИДЕ го отстрани от състезания под егидата на организацията за шест месеца заради публично деклариране на политическата си позиция.

Заради санкцията Карякин може да пропусне турнира на претендентите, който ще се проведе от 17 юни до 7 юли в Мадрид.

В момента Карякин заема 18-о място в ранглистата на ФИДЕ с рейтинг от 2747. През 2011 година той достигна до четвърто място в ранглистата, а през 2016 година загуби от Магнус Карлсен в мача за световната титла по класически шахмат, но успя да стане световен шампион по блиц.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени