Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - Бургас: Предприети са мерки след случая на остър хепатит при дете, очакват се резултатите от изследванията

До дни се очакват резултатите от пробите на детето с остър хепатит, лекувано в болница в Бургас, съобщават от РЗИ-Бургас. 

Детето, което е на 5 години, е постъпило в Инфекциозното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение с обща отпадналост и завишени чернодробни ензими, съобщи заместник-директорът на здравното заведение д-р Светослав Тодоров:

"Изпълнявайки наредбите на здравното министерство и РЗИ са изпратени проби към националната референта лаборатория за отхвърляне или потвърждаване на този остър хепатит с неясна етиология. Лечението е протекло без усложнения. Детето е изписано в задоволително състояние с терапия за дома и проследяване съответно. Нищо по-специфично няма на този етап. Лечението включва защита за черния дроб, симптоматично повлияване с медикаменти, ако има гадене, повръщане, диария."


Извършена е дезинфекция на детската градина, която е посещавана от 5-годишното дете, боледувало от остър хепатит в Бургас. Наблюдават се контактните лица, съобщиха от РЗИ – Бургас.  

Необходимите изследвания са изпратени до Националния център за заразни и паразитни болести и се очакват резултатите, които да потвърдят или отхвърлят, че става въпрос за инфекцията с неизвестен произход, регистрирана в няколко европейски страни, коментира д-р Мирослава Киселкова от РЗИ - Бургас:

„Тук нямаме конкретен причинител, няма как да се вземат някакви по-конкретни мерки, освен да се наблюдават контактните на детето и да се направи една по-щателна дезинфекция. Все още набираме информация за този хепатит, и в световен мащаб е по същия начин, няма как да предвидим как ще се случат нещата тук. Нямаме данни детето да е увредено или да има някаква друга патология, затова смятам нещата ще се развият съвсем благоприятно!“ 

Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от остър хепатит в бургаската болница, показват, че не се отнася за хепатит от познатите досега видове на този вирус. Това заяви пред БНР д-р Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" към Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В момента се изчакват резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови в утре, допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра. Тя не очаква в България да се появи сериозно огнище на новия вид на хепатит, регистриран в началото на миналия месец във Великобритания


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени