Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира: Явор Йорданов и Костадин Чучулайн

Различните абитуриенти и тяхната сбъдната мечта – Оксфорд

Явор Йорданов, Мартина Кръстева и Костадин Чучулайн (отляво надясно)
Снимка: Светла Тодорова

Явор Йорданов и Костадин Чучулайн са сред учениците с най-добри резултати от многобройни олимпиади по физика и астрономия в България. Явор е ученик в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов“ и се нарежда сред най-добрите състезатели по физика и астрономия в страната ни. Костадин учи в Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“ и е финалист в олимпиадата по физика.

И двама абитуриенти са носители на златните медали от престижни международни състезания и вече са приети в един от най-старите университети във Великобритания, този в Оксфорд. Остава им последната крачка, да осигурят финансиране, за да продължат развитието си в сферата на физиката.

Какво е да учиш в престижния университет Оксфорд...

Aĸo чoвeĸ ce нacтpoи нa пpaвилнитe чecтoти, пpи зaвъpшвaнeтo cи щe нaпycнe Оксфорд с диплoмa и мнoжecтвo ĸoнтaĸти, ĸoитo ще мy oтвapят вpaтитe в бъдeщe. И двамата абитуриенти са убедени, че тяхното място за развитие е България.

През миналата година в престижния британски университет са кандидатствали около 1400 души, а са приети около 200.

Изпитът е предизвикателен – състои се от различни задачи по физика и математика, и поредица  от интервюта, споделя Костадин Чучулайн в "Нашият ден“.

"По време на събеседванията се дискутират задачи и ние трябва да ги решим максимално бързо. В същото време обясняваме какво и защо го правим, за да намерим решението, което е интересно. Дори и да не са сложни задачите, цялото интервю трае в рамките на половин час и трябва да сме максимално бързи. До този момент България ми е дала много възможности за развитие и бих се радвал, след като завърша Оксфорд, да допринеса за развитието на науката в страната ни, като извършвам научноизследователска работа", допълва Явор Йорданов.

Как да подкрепите младите физици

Всеки, който иска да подкрепи физиците Явор и Костадин, може да се свърже с техния учител по физика Каравасилев – учител по физика на имейл: karavasilev@gmail.com

Целия разговор с Явор Йорданов  и Костадин Чучулайн можете са чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени