Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се готвят седмокласниците за Националното външно оценяване?

Седмокласници
Снимка: Радио Шумен

Националното външно оценяване за кандидат-гимназистите тази година ще бъде на 14 юни по български език и литература и по математика на 16 юни. Явяването на тези два предмета е задължително, а изпитът по чужд език е пожелание.

Националното външно оценяване както по български език и литература, така и по математика след седми клас дава шанс за класиране на кандидат-гимназистите в престижни училища. Освен състезателен и балообразуващ предмет, то дава ориентир за индивидуалния напредък на всеки ученик, включва 18 задачи по двата предмета с избираем отговор.

Изпитът по български език и литература обхваща 6 задачи с кратък свободен отговор, една с разширен свободен отговор, както и създаване на текст. Тестът по математика включва две задачи с кратък свободен отговор, който може да е числов, символен или словесен, без да се привежда конкретно решение, както и 3 задачи с написване на конкретно решение.

"И тази година Националното външно оценяване си запазва същия формат от предните години", каза за предаването "Хоризонт до обед" преподавателят по български език и литература Борислав Комитов.

За гимназистите вълнението преди изпита е голямо:

"Те наближават и трябва да се подготвя доста добре за тях. Аз ходя на уроци в група, но някои мои приятели и съученици ходят на индивидуални уроци" - споделя седмокласничка от София.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ирина Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна