Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров: Поляризацията е неизбежна в контекста на тази медийност и това говорене

Затова е тази обостреност в публичното пространство и между хората и това деление, което всяко ново събитие произвежда

Снимка: БГНЕС

Доколко разговорите за политика в домашна обстановка и потребяването на медийна информация променят нагласите в обществото? Как "народната политология" се превръща във фактор? 

Философът Тодор Тодоров прави своя коментар в "Нашият ден":

"Не мисля, че във всекидневните разговори човек наистина осъзнава колко е обект на манипулация – дори когато тези разговори се отнасят до въпроса за манипулацията. Ние живеем в едно медийно общество, в което всички са облъчвани от информация постоянно, вкл. и от политологически и социологически анализи. 

Всеки анализ съдържа някакво политическо послание. Когато се говори за общество и за политика, това е неизбежно – да се вземе някаква страна, позиция, отношение. Докато всекидневните по някакъв начин отразява онова, което се случва в публичното пространство. Те смесват този нисък дискурс, ниският разговор, който тръгва отдолу. Може да се нарече "киническото говорене" на хората – то обикновено е обагрено с епитети, обиди, псувни дори... Обикновено перспективата на това ниско говорене е насочена срещу властта. 

В нашето всекидневно говорене ние сме много категорични, крайни и радикални. Поради влиянието на социалните мрежи – всички хора се оказват специалисти по всичко, независимо от сложността на проблема. Хората поставят категорични оценки – много крайни обикновено – и затова е тази обостреност в публичното пространство и между хората и това деление, което всяко ново събитие произвежда."

Според философа тази поляризация е неизбежна в контекста на тази медийност, в контекста на това говорене в публичността.

Чуйте повече от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна