Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националките ни може да рекламират естетическата гимнастика в САЩ с мисъл за ОИ

Националните ни отбори и при жените, и при девойките спечелиха златните медали на СК в София преди няколко дни
Снимка: Светослав Табаков

Националните ни отбори по естетическа групова гимнастика може да бъдат изпратени с рекламна цел на спорта в Съединените щати. 

Това разкри в Пресклуб "България" Елена Дукова, която от ноември миналата година е вицепрезидент на международната федерация в този млад и красив спорт, в който страната ни е световна сила.

"Знаем, че шансовете засега не са големи, но ще се борим до последно да бъдем включени сред олимпийските спортове. Това най-рано може да стане на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година, затова от август започваме офанзива отвъд океана с цел популяризирането на този спорт там и евентуалното му посочване сред преференциалните пет спорта от домакините", обясни Елена Дукова, която на практика изпълнява в момента длъжността президент на международната федерация, заради оттеглянето на титулярката Лилия Морозова от Русия.

"Наясно сме, че трябва на място да покажем какво представлява този красив спорт и да запалим американците по него", добави тя.

За тази цел тя планира изпращането на златните медалистки от България от световната купа, а вероятно и силните отбори на Финландия в Съединените щати, за да пропагандират естетическата гимнастика там.

А президентът на родната федерация по естетическа групова гимнастика Мариета Дукова заяви, че ръководената от нея организация е сред доволните от работата и помощта на Министерството на младежта и спорта: "Казват ми, че ние сме от малкото доволни, но няма как да не благодарим на министър Василев за помощта, защото в предишните седем години дори нямахме правото да кандидатстваме за финансиране от Министерството и бяхме на нула, а сега то плати наема на "Арена Армеец", който за четирите дни на Световната купа възлиза на 82 000 лева", заяви Мариета Дукова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна