Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бузовград – легенди, история и съвремие

7
Снимка: НЧ „Любен Каравелов” - Бузовград

Село Бузовград се намира в полите на Средна гора, в близост до левия бряг на река Тунджа и е само на 5 километра южно от град Казанлък.


В него живеят около 2 хиляди души. Над селото има изградена екопътеката, по която се стига до древно светилище, което е от времето на късния неолит и началото на бронзовата епоха. Местните го наричат го "Мегалитът" и "Вратата на богинята Майка". От мегалита се откриват очарователни панорамни гледки към Казанлъшката котловина, Долината на тракийските царе и Стара планина. Източно от мегалита се намира римската крепост Бузово кале, а близо до него „Черковищата” – останки от няколко християнски базилики от 5-6 век.


Виолета Пенчева, председател на читалището; Дончо Петров, член на настоятелството; Мария Балабанова, самодеец, и Стефка Бончева, ръководител на фолклорната група, разказват още за историята и настоящето на Бузовград, за читалището и дейностите му, за поминъка, делниците и празниците на хората.

Снимки: Валери Леков, ФС на НЧ "Любен Каравелов" - Бузовград
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Най-четени