Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пациентите трябва да се доверяват на лекарите и да бъдат дисциплинирани", споделя младият лекар

Д-р Петко Гинев от ВМА за живота като постоянен адреналин в помощ на другите

Бъдещият ортопед е гост в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват"

7
Д-р Петко Гинев
Снимка: ВМА

Той е абсолютно отдаден на професията. Абсолютен експериментатор в търсенето си как може да помага непрекъснато на хората. Свободният му дух обаче не спира, може би защото за него животът е постоянен адреналин в битката за човешкото здраве!

Той е д-р Петко Гинев, млада надежда в ортопедията на Военно-медицинска академия. Постоянно усмихнатият  28 - годишен лекар е днешният гост в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".

Зад гърба си има една мисия в Мали в разгара на пандемията, след седмици заминава на втора, но вече с опита като лекар на първа линия в Covid отделенията на Военна болница, д-р Гинев е и постоянен кръводарител, а в края на годината очаква да сбъдне друга своя мечта - срещата с ледения континент Антарктида.


"Травматологията винаги ме е вълнувала, още от трети клас, когато заради баскетбола бях постоянен пациент на травматологията в Пирогов. Винаги ми е било интересно какво се случва с мен, с моята травма. Гипсовете сам си ги махах на 20- тия ден и когато в 10 клас баща ми ме попита с какво искам да си изкарвам прехраната - още не знаех....Докато един ден не си дадох сметка, че най-голямо удоволствие би ми доставило да се занимавам с медицина и то точно ортопедия. След като се дипломирах от Медицинския университет, на 1 юни 2020 г. започнах работа в Клиниката по травматология на ВМА. Сега пред мен има още три години специализация", каза за БНР д-р Петко Гинев.
"Избрах ВМА, защото голямата травматология се работи в голяма болница, в която постъпват пациенти с тежки травми. Военна болница е и такова място, в което имах възможност да стана военен лекар. Гледал съм какво се случва в Афганистан, чел съм за военните лекари и исках и аз да имам тази възможност", споделя още д-р Гинев.

Първата му мисия, в която участва е през 2020 година в бедната западноафриканска държава Мали, където той е назначен като общ лекар на щаба с екип от 4 - ма медици (две медицински сестри и един санитарен инструктурор) и е национален командир.

"Аз такава мизерия не бях виждал никъде...Има много междуетнически конфликти, има гражданска война и също има голям проблем с тероризма. Притеснявах се от всичко, най-вече от това, че щях да се срещна непозната за мен патология, и че за първи път оставам сам като лекар. Беше и трудно и полезно. Най-много се притеснявах дали ще имам пациенти с малария, с ебола, с най-различни хемарогични трески...Но най-голямото предизвикателство се оказа коронавирусът. Той ми "отвори" най-много работа", спомня си младият лекар.


Така 4 месеца в разгара на пандемията в Мали той се бори за живота на хората. Сега с опита от тази първа мисия е готов да поеме на втората си мисия към Мали през юни 2022г.  Убеден е, че вече е много по подготвен, а работата му в Covid клиниките на ВМА до сега ще му е от голяма полза при тази нова мисия.


"След тези няколко години на пандемия смятам, че е нужна малко по-голяма дисциплина. Смятам, че пациентите трябва да се доверяват повече на лекарите. Защото когато не си специалист, няма как ти да вземаш решения. Освен това хората трябва да бъдат солидарни, защото има пациенти, които не могат да се ваксинират заради заболявания, затова трябва ние да ги пазим, като се ваксинираме...", изтъкна още д-р Петко Гинев.


Той има зад гърба си 10 кръводарявания, които прави в Центъра по кръводаряване към ВМА, като преди това има още толкова като студент, когато е дарявал кръв към Националния център по трансфузионна хематология.

"Аз съм едър мъж и имам голям обем кръв. А и нашите пациенти имат нужда от периодично кръвопреливане заради травмите и аз компенсирам нашия кръвен център. В днешните времена няма никакъв риск от инфекция, когато си кръводарител. Всички консумативи са за еднократна употреба. А кръвта се проверява също за множество заболявания и няма риск от инфектиране при кръвопреливане. Хората трябва смело да даряват кръв, защото това нищо не им коства", убеден е той.

Д-р Гинев е на път да сбъдне друга своя мечта. Докато е болен от Covid пише имейл до Българския антарктически институт. След време разбира, че е одобрен като лекар на кораба, с който ще се пътува до Южния полюс на експедиция през октомври. Ще бъде част от българския екип на проф. Христо Пимпирев на Антарктида, като за първи път ще се пътува с кораб от Варна до осторов Ливингстън.

"Южният полюс е една дестинация, до която човек трудно може да стигне и там може да изживее емоции, които другаде не може да изживее..."


За бъдещият ортопед травматологията е изкуство и страст - всички видове счупвания са предизвикателство и няма как да бъде лекарят отегчен, смята той. ВМА разполага с най-модерните операционни и модерно оборудване, а ортопедите-травматолози са снабдени с най-съвременните импланти.
"Пациентите тук във ВМА или в Германия, получават еднакъв продукт - най-доброто", казва д-р Гинев, който иска да се справи най-напред в родината си и не мисли за чужбина.
"Много обичам родината си. Това дали ще се справиш или не, си зависи изцяло от теб. Зависи колко си готов да полагаш усилия. Аз полагам тези усилия и мисля, че моето развитие се случва по един очакаван от мен път.
Здравеопазването ни няма нужда от решаване на проблемите, както се казва -  "на калпак" -  на едни или на други медици. Трябва обаче характер, за да се решават цялостно проблемите", казва още д-р Петко Гинев, който обича още като ученик и ядрената физика, да чете за устройството на ядрените реактори, на бомбите и да преглежда списъците с Нобелови награди.
"Защото, четейки за великите открития разбираш, че неща, които ти звучат абстрактно, всъщност в тях има здрава желязна научна логика.  Аз съм първият лекар в рода си, първият военен - чувствам се пионер.

А моето вдъхновение са пациентите, които се възстановяват успешно!", обобщи младият лекар.
Той разказа още за опасните травми при възрастните хора, при малките деца, при младите активни хора, които спортуват. 

Още по темата слушайте в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени