Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов-син разказва тази вечер своите "Малки истории"

Снимка: личен архив

Концертът „Малки истории“ е изключителна възможност за ценителите на джаза да се докоснат до творчеството на виртуозния контрабасист Петър Славов-син

На 13 май от 19.00 часа в Първо студио на БНР заедно с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев той ще представи пиесите от дебютния си албум "Little Stories" в нови версии, специално аранжирани за концерта.

Той е един от най-успешните български джаз музиканти, свирил на редица престижни сцени и фестивали в над 30 държави на 5 континента. Син е легендарния барабанист на ФСБ Петър Славов. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в Ню Йорк. Участва в проекти, номинирани и носители на "Грами“, с легендарни джаз музиканти като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Джордж Гарзоун, Кевин Махогани, Симон Шахийн, Алфредо Родригез и др. 

Трудно ли е да не станеш музикант в семейството на музикант?

"Когато бях малък, по-лесно беше да се направи този избор, човек да стане музикант. Може би ако сега бях на тези години и трябваше да решавам дали да стана професионален музикант, може би нямаше да взема това решение, защото нашата професия беше доста окрадена от новите технологии. Все пак животът има и практическа страна“, споделя Петър Славов-син в "Артефир".

Контрабасът  

Под влияние на баща си започва да свири на класически контрабас, с който е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Още като ученик в музикалното училище Славов започва да опитва силите си в областта на джаза.

Американската музикална школа

"Човек се учи във всяко едно отношение. Първо като инструментализъм, после като музициране, като философия на представлението, философия на това да си свободен“, продължава джаз музикантът.

Целият разговор с Петър Славов-син можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна