Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Няма опасност България да влезе в дългова спирала, смята макроикономистът

Проф. Ганчо Ганчев: Акцентът на мерките трябва да са уязвимите групи, за бизнеса - избирателно

"Правителството трябва да гарантира стабилността на икономиката с енергийни доставки"

"Чрез намаляване на данъците не може да бъде победена инфлацията, но може да бъде смекчена и могат да бъдат подпомогнати бизнесът и социално уязвимите слоеве от обществото. Т.е. може да се смекчат негативните последици от инфлацията". 

Това заяви пред БНР макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Според него правителствените антиинфлационни мерки са насочени правилно, защото основно засегнати от повишените цени са пенсионерите и хората с минимални доходи:

"Но важен е и проблемът с бизнеса, тъй като големи сектори от икономиката останат без компенсации, това би довело до затваряне на бизнеси и до безработица. Балансът е много важен. Мисля, че акцентът трябва да е към социално уязвимите слоеве".

По думите му подпомагането на бизнеса трябва да е избирателно, защото има сектори на икономиката, които дори печелят от това покачване на цените.

Няма опасност България да влезе в дългова спирала, смята макроикономистът и коментира:

"България е между страните с най-ниска задлъжнялост в ЕС и една от страните с най-ниска задлъжнялост в света. Нарастването на дълга трябва да е под контрол. Засега не виждам опасност".

Стабилността и достатъчността на енергийните доставки са много важни, подчерта проф. Ганчев и уточни, че правителството трябва да намери най-добрите решения на тези проблеми:

"Имаме неяснота по договореностите със САЩ, имаме неяснота и как ще се реши проблема с нефта за Нефтохима ("Лукойл Нефтохим Бургас" - б.р.). Правителството има сериозната задача да гарантира стабилността на българската икономика по линията на енергийните доставки".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Ганчо Ганчев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.