Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Обекти на тежестта" на Александър Лазарков

7
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

"Обекти на тежестта" е името на самостоятелна изложба на младия визуален артист – Александър Лазарков в столичната галерия "Little Bird Place". Куратори на проекта са Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за "тежест", доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги разпознаваме и доколко ясна е взаимовръзката ни с тях? Произведенията са резултат от множество експерименти с материали, техники и предизвикателствата на техните (не)възможни взаимодействия. Като един изобретател, Александър Лазарков ни повежда по пътя на неподозираните сигурни неща. Александър Лазарков завършва специалност "Графика" в Националната Художествена Академия. Вълнува се от експериментирането с идеи и изразни средства, непрестанно изненадва с нови подходи и интерпретации на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. През 2020 г. печели конкурса "Cubos del tentaciones" в Билбао, Испания. Той е и един от резидентите в "Little Bird Artist Residency" в село Лещен през 2020 г.(Съвместна инициатива на "Little Bird Place" и "Art & Culture Today"). През 2021 г. Александър е номиниран за престижната награда за млади художници БАЗА, а чрез четене  сферата на физиката се провокира да създаде тази изложба:


"Когато започнах да чета повече за физиката и квантовата физика, беше неизбежно да достигна до теорията на Айнщайн и открих константата гравитация и че всичко зависи от нея. Технически самата изложба използва материали и елементи очевадно тежки като камъни – но и светлина, която се опитах да натурализирам по някакъв начин. Също така и магнитни взаимодействия. Препратките са доста видими. С камъните съм направил облак от тежестта, защото облакът символизира нещо, което не докосваме, но приемаме за нещо много леко. Такива паралели са интересни. Пречупването на нещата през нас."


В изложбата Александър използва понятието за "тежест" както във физичен, така и в метафорично-психологически смисъл. Паралелите са между тежестта, обектите, подвластни на нея и тяхната аналогия с нас самите. Изложбата може да бъде видяна до 20-ти май в галерия "Литл Бърд плейс".

Александър Лазарков и Ангелина Грозева
Повече чуйте в звуковия файл в разговора с Александър Лазарков.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия