Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневно дефиле на вина и гурме в Пловдив

| обновено на 14.05.22 в 08:21

В Пловдив бе е открито осмото издание на Дефилето "Вино и гурме". По време на двудневния фестивал желаещите ще могат да посетят  емблематичните къщи на Стария град.

Рекорден брой участници ще се включат в осмото издание на Дефиле "Вино и гурме" в Стария Пловдив. Тази година участниците са 67, като производителите на вина и храни ще представят своите продукти на 16 локации в Стария град.

В двудневното дефиле  се включват повече от 40 винопроизводители от цялата страна и над 20 фирми , произвеждащи храни и продукти, подходящи за дегустациите. Сред атракциите ще бъде сладолед от вино. Събитието този уикенд се финансира с 12 000 лева от Годишната програма за развитие на туризма на общината. За първи път Дефилето е под патронажа на Министерството на туризма, които ще има собствен информационен щанд.

С конкурса за най-умелите вкусови комбинации по традиция се ангажират специалистите от Университета по хранителни технологии.

Фестивалът вече се утвърди и за пореден път регистрираме пореден брой участници, каза председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев, като припомни, че събитието се финансира със средства от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив.

"Идеята за това събитие, което е патентована марка, зарегистрирана в Патентното ведомство от Съвета по туризъм за Пловдив, е да събере, да направи една симбиоза между вино и храна, която смятам, че в България и в частност нашият регион са много силни".

Съпътстващата програма е богата на концерти, ще има и забавни игри. Междувременно интересна и разнообразна програма са подготвили в съботният ден и пловдивските музеи. Присъединявайки се към инициативата "Европейска нощ на музеите", те ще бъдат отворени за безплатно посещение до късно вечерта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна