Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Топлофикация Велико Търново” е на загуба от около 3 млн. лева

Снимка: Здравка Маслянкова

„Топлофикация Велико Търново” е на загуба от около 3 милиона лева към края на април. Дружеството е на природен газ и от там посочват, че компенсациите в периода на мораториума върху цената на топлинната енергия не могат да покрият търговските загуби.

Цената на парното във Велико Търново, определена от енергийния регулатор от 1 юли миналата година, е при цена на природния газ от около 50 лева за магаватчас, а през последната година суровината поскъпна близо три пъти, посочват от топлоцентралата и поясняват, че не могат да покрият разликите в цената, на която продават топлинната енергия. В съобщение до медиите от дружеството посочват, че към юни очакват загубата им да стигне до 4 милиона лева и затова настояват пред КЕВР за увеличение на цената на парното без да уточняват какво е предложението им.  

От „Топлофикация – Велико Търново“ заявяват още, че съществува риск да изпаднат в енергийна криза и да не могат да покриват и най-належащите си разходи за инвестиции, подобрения по топлопреносната мрежа и съоръженията, както и да плащат заплати.  

Заради авария абонатите на ТЕЦ-а във Велико Търново са без топла вода за неопределено време. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени