Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започват празниците на древното сценично изкуство

| обновено на 16.05.22 в 10:18

С Фотоизложба „Балкански театър на сенките – пътят до Пловдив“ започват празниците на древното сценично изкуство, което е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Изложбата на пана в Цар Симеоновата градина представя началото, историята и развитието на уникалния, запазен единствено на Балканите, Театър на сенките. Той е популярен в Турция като „Карагьоз“, а в Гърция – като „Карагьозис“.

Експозицията проследява пътя на 500-годишното изкуство до наши ни, като документира богатството и автентичността на колекциите и на театралните музеи „Карагьоз и Хдживат“ в Бурса и „Спатарио Музей“ – Маруси, Гърция. Показани са характерните кукли, с които се изпълнява театърът, персонажите, символиката и техниките за моделирането им от ръчно обработена кожа. 

В неговите рамки до края на месец май пловдивската публика ще може да се наслади на театрален фест, уъркшоп за изработване на театрални кукли, образователни филмови прожекции, както и на спектакли на автентичния Театър на сенките, представени от актьори от Гърция и Турция.

Фотоизложбата се реализира от Сдружение „АртеВизия“, като част от проекта „Балкански театър на сенките в Пловдив“ и е част от Културния календар на града за 2022 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!