Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Теодора Генчовска се среща в Брюксел с колегата си от РСМ

Теодора Генчовска и Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят днес в Брюксел развоя на руската инвазия в Украйна. В рамките на заседанието е предвидена и двустранна среща между министър Теодора Генчовска и колегата ѝ от Северна Македония Буяр Османи.

Според дипломатически източник вероятно министрите отново ще се опитат да излязат от задънената улица за 6-ия санкционен пакет срещу Русия, в който се предлага пълно спиране на вноса на петрол от нея до края на годината. Не е ясно обаче какво може да се очаква като резултат, а изгледите за постигане на споразумение са по-скоро песимистични.  В срещата ще участва и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. 

Междувременно се разбра, че върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е заявил категорично желание България и Северна Македония да разрешат двустранния си спор до края на юни, за да може преговорите за присъединяване със западната ни съседка и с Албания да започнат преди Европейския съвет на 23 и 24-ти същия месец.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи ще бъде на визита в София в четвъртък. Предполага се, че причина за посещението му е именно преодоляването на българското вето. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна