Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира дигитална платформа за проучване на нагласите на украинците у нас

Снимка: БГНЕС

Дигитална платформа за проучване на нагласите на украинските граждани у нас ще стартира днес, обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Данните ще помогнат при преместването им от хотелите в държавните и общински бази.

Тошева поясни какви данни ще събират анкетьорите:

"Ще се съберат много прецизни данни колко от украинските граждани имат намерение да останат в страната, защото вече са заявени намерения от страна на украински граждани да напуснат страната до 31 май, така че тази платформа ще събира различни данни от типа на образователен ценз, нагласи да започнат работа".

В хотелите в момента са настанени 63 хиляди украинци. Досега са осигурени 33 хиляди легла в държавни и общински бази.

Също от днес Агенцията по заетостта стартира национална информационна кампания за български и чуждестранни граждани, в това число за бежанци от Украйна. В рамките на 3 седмици ще работят изнесени мобилни пунктове на бюрата по труда, обяви директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов:

"Такива пунктове ще има в Бургас, Поморие, Варна, "Златни пясъци", "Константин и Елена", Каварна, Приморско, Китен, предимно в курортните комплекси, където в момента са настанените украински граждани. Целта на тези пунктове е на място веднага с идването на украинския гражданин, който желае да започне работа, да му бъде предоставено свободно работно място, да бъде насочен, да бъде дадена координация на работодателите".

Над 9 хиляди работни места са обявени от работодателите за украински граждани, достъпни са и субсидирани от държавата работни места. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени