Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предотвратете появата на мазоли

Снимка: freepik.com

Мазолите могат да показват определени здравословни проблеми, а ако ги подценяваме, могат да доведат дори до сериозни проблеми, предупреждава дерматоложката и козметоложка Татяна Егорова пред в. "Аргументи и факти".

Ако мазолите не се лекуват, те "придобиват" израстък. „Понякога израстъкът има костна плътност и притиска костта, причинявайки болка. Такова образувание не може да бъде оставено без внимание “, уточни специалистката.

Възпаленият калус (новообразувана костна тъкан), може да причини смъртоносен сепсис, предупреди още Егорова. Не е трудно да се разпознае възпалението по външен вид: появяват се зачервяване, подуване, пулсация, понякога се отделя гной.

По-добре е да предотвратите появата на мазоли, отколкото да ги лекувате. Най-добрият начин е да носите удобни обувки. Ако човек знае, че именно тази обувка винаги прави мазоли, тя просто не трябва да се носи.

Лекарката също така посъветва да не се допуска изпотяване на краката и да не се носят недишащи обувки (например маратонки) на бос крак, в противен случай мазолите не могат да бъдат избегнати.

Има хора, на които мазоли се отстраняват няколко пъти в годината. И ако носят висококачествени и удобни обувки, но все още се появяват мазоли, трябва да потърсите помощ от тесни специалисти - остеопати, подолози, ортопеди, изтъкна Егорова.

По думите ѝ, ако се надуе мокър калус, там се е натрупала течност, тогава можете да го пробиете, но първо обработете повърхността на кожата и иглата с дезинфектанти. По-нататък, през малка дупка, течността се отстранява, но кожата не бива да се откъсва. След това третирайте мястото с антиспетик и го запечатайте с лейкопласт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени