Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо слънчогледите сочат на изток

Снимка: БГНЕС

Всички знаем, че слънчогледите сочат на изток, но науката не спира дотук, а си задава въпроса защо?

Оказва се, че ориентирани по този начин, цветовете се запазват в по-добро състояние, дават повече и по-големи семки и като цяло се чувстват по-добре. Всичко опира до светлината и топлината на слънцето, науката обаче продължава да се пита защо.

Оказва се, че младите слънчогледи имат специално "поведение" – главата им (capitulum) следва посоката на Слънцето (откъдето и името). Следва го през целия ден и през нощта се преориентира в очакване на изгрева, а това помага за ускоряване на растежа на растението и на цвета, и привлича опрашители.

С течение на растежа стеблото на слънчогледа се втвърдява, за да поддържа теглото на главата и тя губи способността да се движи и да следва Слънцето – при това обаче главите на слънчогледите се фиксират на изток, а причината задълго оставала мистерия.

Тук вече учените започнали да обръщат част от слънчогледите на запад и да сравняват. Първото, което забелязали, е, че цветовете, сочещи на изток, привличали много повече пчели и опрашители сутрин. Останалото време на деня нямало значение.

Обърнатите на изток цветове освобождавали полена си 30 минути по-рано, което съвпада с час пик в активността на опрашителите. Явно има шарки по цвета, видими за опрашителите само под UV светлината на Слънцето.

И след тази информация вероятно гледката на слънчогледено поле, която можете да забележите лете, шофирайки нанякъде, никога вече няма да е същата.

Чуйте този епизод на "Науката не спи" с Никола Кереков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!