Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Фико: Присъединяването на страни от Западните Балкани е от стратегическо значение за ЕС

Роберто Фико
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разширяването на Европейския съюз със страни от Западните Балкани е от стратегическо значение за Евросъюза. Това заяви в Народното събрание председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на официално посещение у нас по покана на председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

По време на разговорите е поставен акцент върху важността от изграждането на транспортния коридор номер 8 и свързването на Адриатическо с Черно море през Албания, Северна Македония и България. 

Двамата председатели на парламентите на България и Италия остро осъдиха военните действия в Украйна, призоваха за спиране на руската агресия и за връщане на масата на преговорите. По думите на Роберто Фико след плана за възстановяване на Европа след Covid пандемията, ще е необходим план за възстановяване след енергийните проблеми в следствие на войната. 

Никола Минчев и Роберто Фико се обявиха за засилване на сътрудничеството между двете страни в икономическата, търговската и културната област и поставиха акцент върху евроинтеграцията на страните от Западните Балкани - Албания и Северна Македония. 

Председателят на Народното събрание Никола Минчев подчерта:

"Важността на изграждането на Коридор номер 8 и свързването на  Черно море с Адриатическо, а и въобще въпросът за интеграцията на Западните балкани беше обсъден. Стчитам, че имахме една много ползотворна официална среща".

Председателят на долната камара на италианския парламент Роберто Фико изтъкна  значимостта от разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани:

„Нещо, което сме категорично на едно мнение, особено в настоящите условия. От голямо значение е да имаме по-силен Европейски съюз - това включване на допълнителните страни е от изключителна важност за нас и сме убедени, че решаването на този въпрос е от стратегическо значение не само за Италия, но и за целия Европейски съюз”. 

Роберто Фико отправи покана към Никола Минчев да посети Камарата на депутатите в Италия. След разговорите с председателя на българския парламент Роберто Фико ще разговаря с вицепрезидента Илияна Йотова на „Дондуков“ 2.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени