Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват правомощията на британската полиция

Прити Пател
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател вдига за постоянно ограниченията за полицията за спиране и претърсване на граждани в рамките на стратегията за справяне със сериозните престъпления.

Прити Пател оповести промяната днес с изпратени писмо до полицейските сили. В него се казва, че мярката е в съответствие с член 60 от Закона за наказателно правосъдие и обществен ред и в рамките на стратегията за борба с насилието. Законът дава на полицията права да претърсва хора без основателни причини, когато се очаква сериозно насилие.

Промените засягат и продължителността на мярката, която вече може да бъде в сила за пълните 24 часа на денонощието. Разрешение за прилагане на новите правомощия сега може да бъде давано и от заместник-началник на полицията, а не обезателно от висш служител. Мерките обаче са много оспорвани поради загрижеността, че се използват диспропорционално срещу чернокожи и други малцинствени групи. Статистиката показва, че до март 2021 година броят на чернокожите например, спрени за претърсване, е седем пъти по-висок от белите граждани.

Неотдавнашен доклад на Независимата служба за полицейско поведение препоръча тези правомощия да не бъдат давани на полицията. Прити Пател заяви, че в резултат на засилване на спирането и претърсването с 85% от 2019 година насам са иззети около 50 000 оръжия, най-вече ножове, от хора по улиците. "Заставам напълно зад полицията да използва правомощията, за да могат да бъдат арестувани повече престъпници и да бъде спасен живота на повече хора", декларира вътрешният министър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени