Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Служители в ТЕЦ "Марица 3", подкрепени от колеги от страната: Централата незабавно да заработи

Енергетиците от димитровградския ТЕЦ излязоха неудовлетворени от срещата в МОСВ

| обновено на 16.05.22 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Служители в ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград излязоха на протест пред сградата на Министерството на околната среда в София с настояване централата да заработи отново и да бъдат запазени работните им места. Електроцентралата беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух, по специално на серен диоксид.

Протестът премина под мотото: "Не убивайте българската енергетика, съхранете българската енергийна независимост".

След среща с вицепремиера и ресорен министър Борислав Сандов, проведена в МОСВ, главният юрисконсулт на ТЕЦ "Марица 3" Юлиан Семерджиев заяви, че не е постигнато съгласие за възстановяване на дейността на централата:

"Бяхме чути, но си преповторихме абсолютно същите неща, които си ги говорихме през медиите последните години. Затова ние ще продължим с протеста", каза Семерджиев.

"Исканията на протестиращите няма да бъдат изпълнени и централата остава затворена. В нея е направена само имитация на ремонт", заяви след срещата министърът на околната среда Борислав Сандов.

В ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград работят 250 души  - те искат запазване на работните си места и централата им да заработи отново. Енергетиците бяха подкрепени и от свои колеги от други предприятия в страната -в Перник, Бобовдол и Кюстендил, които смятат че протестът им е справедлив:

"Очакваме в министерството да си променят мнението";

"Ние сме тук на протеста в защита на колегите от Димитровград, ние сме от Перник, Мини „Открит въгледобив“;

"Абсолютно справедлив е протестът, това некадърно правителство не може да се справи със задачите и да поведе България напред";

"В защита на колегите и съм аз на протеста";

"Ако не сме солидарни един към друг, утре нас може да ни сполети същото", споделиха участници в демонстрацията.

След срещата с протестиращите енергетици вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов коментира:

"Представителите на протестиращите не представиха нови данни, с които да могат да ме убедят, че е извършен основен ремонт. Нямаме такива данни и от направената проверка на място, която е установила, че има по-скоро имитационен ремонт със заковаване на няколко ламарини и с някои дребни поправки, но на практика не са изпълнени условията на комплексното разрешително и не са изпълнени и указанията, дадени в принудителната административна марка, каза Сандов и посъветва работещите да протестират пред собственика на предприятието:

"Ако знаят кой е, ние  виждаме едни  лица от Великобритания и от Шри Ланка, за които "Гугъл" не знае нищо".

Заради днешната протестна акция на енергетиците пред МОСВ беше затворено движението по булевард "Княгиня Мария Луиза".  След това протестиращите направиха шествие до Министерския съвет и до Народното събрание и затвориха за движение други ключови артерии в центъра на столицата:

„Пак ще дойдем, пак със същите искания. Ще искаме тоя път и оставката на цялото правителство“, казаха протестиращи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.