Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворително парти на медицинска сестра от Германия за болницата в родния ѝ Девин

3
Снимка: Радостина Чернокова

Липсата на кадри е най-големият проблем на Многопрофилната болница в Девин. Общинското ръководство организира срещи със завършващи средно образование младежи, като предлага да подпомогне обучението на две от тях, които искат да учат за медицински сестри или акушерки.  

Болницата е и най-болезнената тема за три родопски общини - Девин, Борино и Доспат. Тази тема докосна медицинска сестра от Германия, която инициира благотворителна кампания за подпомагане на здравното заведение в Девин. В момента болницата е в стабилно финансово състояние, но проблемът с кадровото обезпечаване се задълбочава. 

Родопчанката Десислава Райтц събра местна власт, бизнес и медицински кадри на благотворително парти на връх рождения си ден, който съвпадна с професионалния празник на медицинските сестри.

Тя идва често в родния си град и признава, че Девин се развива. Споделя, че ако всички хора с корен от Девин, които са в чужбина, а те са доста, се сплотят и направят нещо за този град, ще стане много хубаво. Плановете на Десислава Райтц предвиждат някой ден да се върне със съпруга ѝ в Девин и да открие старчески дом.

Партито събра 756 лева. А благотворителната инициативата е подкрепена от Община Девин и кмета Здравко Иванов.

Болницата обслужва жителите на три общини – Девин, Борино и Доспат. Заради дългове през 2011 г. беше затворена три години, а хората организираха протести за нея. След възобновяване на дейността ѝ в нея има вътрешно, неврологично, хирургично и детско отделение. От две години е разкрито и отделение по гинекология. Заради пандемията в последните две години обаче болницата лекуваше приоритетно Covid болни. 

Здравното заведение разполага с 15 лекари, но големият проблем е недостигът на медицински сестри, каза изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова.

Главната сестра на болницата Дияна Чаушева, която беше зам.-кмет на община Девин, се отказа от кметското кресло, за да бъде в помощ на колегите си в болницата.

Хората в района страдат и треперят за всеки един медицински кадър в лечебното заведение.

Репортаж на Радостина Чернокова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени