Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възрожденска Елена съчетава планинарство и народни танци

Снимка: Здравка Маслянкова

Възрожденската община Елена обедини спорта и фолклора, като създаде инициативата "Движим се и танцуваме заедно". Включват се жени и мъже, млади и стари, обединени в общата си любов към природата и българския фолклор.

Планинарите са хора със свободен дух, а танцьорите на народни танци са хора с широка душа. А когато това се съчетае в балканджиите, хоризонтът и възможностите са необятни, казва Цветана Гайдарова от дирекцията по Образование, култура и вероизповедания в община Елена, обяснявайки защо тази година е създадена инициативата: 

"Обединяват се хората, които обичат туризма и магията на фолклорния танц. Правим го, защото във времето, в което живеем, след двете години пълен застой, всички сме закопнели за магията на танца и прохладата на Еленския балкан – това, което ни прави в хармония със себе си и с околните". 

И ентусиастите балканджии от Елена, родители и деца, нарамват раниците, накичват се с настроението на народната ни музика и поемат по баирите: 

"Зарежда ни с положителна енергия и здраве, което е най-важно, и много ни е приятно да се разхождаме, защото е здравословно". 

"Включвам се в този поход за удоволствие. За мен това изживяване е вълнуващо. Аз обичам да си играя и на телефона, обаче и тук би било интересно. Аз харесвам и народните танци и обожавам да играя хора".


Поредният поход през дебрите на вековните гори и билото на Еленския балкан беше до село Блъсковци, а походът минава и спира за кратка почивка в подножието на връх Жидовец и глътка жива вода от Жидовската чешма. Легендата за чешмата разказва Николай Наумов:  

"Една мома е идвала на тази чешма за вода. Под Жидовец е живеел змей-горянин, който е похитил момата. Нейните близки и роднини са се преборили със змея и са успели да я спасят. Хората от тогава са започнали да казват Жидовска чешма и водата – жива вода. Ние винаги, когато минаваме от тука, пием от тази вода, за да сме живи и здрави".  

Сред запалените туристи и танцьори на български хора е и кметът на Елена Дилян Млъзев: 

"Да съчетаем движението с любовта към фолклора, към хората. Балканът ми носи спокойствие, общуването с природата. Душата се отваря, когато човек поеме дълбоко въздух, като извика в гората, по друг начин се чувства. Съчетаваме двете неща – любителите на туризма да поиграят хора, любителите на фолклора да походят малко с туристите". 

Походите са отворени и всеки може да се включи в тях, а всеки от преходите завършва с кръшни български хора: 

"Българският танц – ние просто се чувстваме живи с него, нещо много красиво, той ни държи живи". 

"Аз съм на 15 години и за мен българският фолклор е нещо, което младите трябва да запазят". 

"Всичко ми тупти – сърце, душа, крака, всичко! Удоволствие е танцът, танцувам от много малка. Когато чуя народна музика, сърцето ми просто изкача". 

Следващият поход с народни танци от кампанията на община Елена "Движим се и танцуваме заедно" ще е към местността Марков – Райов камък с района на костенурките, където се смята, че има светилище, за се заредят туристите и танцьорите с още здраве и настроение. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.