Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Украинците нямат интерес към изнесения пункт на Бюрото по труда във В. Търново

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

При много слаб интерес от страна на украинските граждани във Велико Търново започна работа изнесеният пункт на Бюрото по труда. Като безработни са регистрирани хора с висока квалификация, които трудно ще си намерят работа, коментират трудовите експерти.

13 украински бежанци са се регистрирали като безработни в Бюрото по труда във Велико Търново, шестима от тях са насочени към работодатели, петима са включени в обучение по български език, посочи Бойка Ганева, директор на Бюрото по труда:

"Към настоящия момент нямаме обратна върната информация за лица, започнали работа".

Само един украински младеж с увреждане днес е потърсил услугите на изнесения център на трудовата борса във Велико Търново, получил е насочващо писмо за помощник-готвач, поясни Здравко Дафинов и допълни:

"Проявяват интерес, но като действия сравнително не са много активни".

Като безработни са се регистрирали лекар невролог, чиято диплома не е легализирана, художник, инструктор по йога, юрист.

"Има доста добре квалифицирани хора, които много трудно биха се вписали на нашия трудов пазар. Голяма част от тях като цяло се надяват да си тръгнат", посочи Здравко Дафинов. Три седмици изнесеният пункт ще обикаля различни места във Велико Търново, Златарица и Елена. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени