Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна обяви, че при Харков руските войски са изтласкани до границата

| обновено на 16.05.22 в 18:35
Руски военен стреля с минохвъргачка при боеве в района на Харков на снимка, разпространена на 16 май 2022 г. от министерството на отбраната на Русия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна съобщи, че при контранастъплението край Харков руските войски са изтласкани до границата. Управителят на Харковска област съобщи, че украински военнослужещи са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.

Мирни граждани са ранени при руски въздушен удар в Одеска област, атакувани са и жилищни райони около град Николаев. Боеве се водят край Херсон. Губернаторът на Луганска област призна, че ситуацията в Донбас „остава трудна“ и руските сили се опитват да превземат Северодонецк.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски смени ръководителя на Силите за териториална отбрана Юрий Галушкин без да посочва причини. Генерал-майор Игор Танцюра поема командването на силите, които оказват подкрепа на украинската армия.

Украински гранични служители са попречили на руска диверсионна група да проникне на територията на североизточната област Суми, съобщи областният управител. Остава опасността от артилерийски обстрел в околностите на Чернигов и Суми, но границата и в двата района е под контрол.

На територията на металургичния комбинат “Азовстал” в град Мариупол е въведено примирие и е отворен хуманитарен коридор за евакуирането на ранените украински войници, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Пострадалите ще бъдат откарани в болница в град Новоазовск на територията на така наречената Донецка народна република, за да им бъде оказана медицинска помощ. 

На срещата си в Берлин външните министри от НАТО обещаха да продължат да снабдяват Украйна с оръжие, докато руското нашествие бъде отблъснато.

Русия определи обявените намерения на Финландия и Швеция за членство в Алианса като "голяма грешка с дългосрочни последици".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени