Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната програма на фестивала "Антистатик"

Снимка: antistaticfestival.org

Програмата на 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" поставя темата за мястото на установените схващания за съвременния танц днес и развитието на артистичната перспектива на хореографите и изпълнителите на сцената, в контекста на изострящата се чувствителност и дебат по различни политически, социални и естетически теми. "Танцувай, за да те танцуват" е символичен двупосочен призив – от артистите от предишните десетилетия в танца към тези, които идват след тях, както и от "Антистатик" към публиката. Много интересна беше миналата седмица, но и тази ни очакват много вълнуващи събития, заяви журналистът и организатор на събитието Стефан Щерев:

Стефан А. Щерев
"В Международната програма сме се фокусирали на Балканските представления, защото наистина има много интересни неща, които се случват на Балканите. А ние често се сещаме само за няколко творби, които сме чували от там. Държахме да покажем това. Българският съвременен танц става все по-смел. Преди сякаш се страхуваше какво ще кажат, как ще излезе идеята, но сега стъпват по-смело. "Лечителите". С него хореографката Ясна Виновършки прави жест за пробуждане на желанието ни за допълнителна информация. Другите две представления, които предстоят за "Отговарям" от Република Северна Македония и "Предметиране" от Словения. Ще завършим с едни големи имена в електронната музика - Двойката DJ-и от Скопие Виолета Качакова и Мирко Попов ще бъдат специални гости за закриването на "Антистатик" в новото място за съвременно изкуство в София – "Топлоцентрала"."

Представлението "Колко cm³ e разрешено на тялото ми да обитава?" Е резултат от съвместната работа на TRAS студио и хореографката Соня Преград, обединили се около специфични физически аспекти на женското тяло. Като автор Соня Преград надгражда досегашния подход в соло-продукциите си, където винаги е била фокусирана върху женското тяло като обект, така че заглавието и структурата на „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?" представляват каталог от отличителни белези, обективизиращи женското тяло, заети от предишни представления на хореографката:

Соня Преград (вляво) и Ангелина Грозева
"В цялата ми работа, винаги съм се интересувала от женствеността на танцьорите пърформъри. Преди си казвах да бъдеш танцьор е нещо като да бъдеш обект на нечия идея, и когато пораснах, че това да бъдеш жена в обществото, всъщност е нещо като да бъдеш обект на нечия идея. Осъзнах този социален елемент. И всъщност мисля, че бидейки хора, ние също сме обекти на нечии политически решения, правила, екологични кризи, които оказват отражение върху телата ни, върху кожата ни. Така стигнах до идеята за обекта, на тези обекти им се казва как да  се възпроизвеждат, коя позиция трябва да заемат в обществото, как трябва да изглеждат, как трябва да се движат.  Играем с пространството и близостта, допускайки публиката много близо до тялото на пърформъра, до лицето, до ръцете. И изведнъж всичко сякаш експлодира. Изведнъж се разпада. Сякаш приближаваме много и изведнъж отдалечаваме много, играем с този ефект. Нещо специфично е една отделна танцова партитура, в която работим много с докосването, но не просто докосването на тялото, но не само с докосването като акция, а и с това как отвръщаме на докосването, работим и с въпроса, дали усещаме докосването на дрехите върху самите нас, дали усещаме гласа си, когато си говорим като докосването. И нещо специфично, с което работихме е драг жанра, именно приплъзването, то е познато като опит на определени общества и хомосексуалисти, първо мъже, и работи с перформативността на пола. Драг жанрът еманципира тази обективност от женския пол със специфично, изцяло доброволно преувеличение в поведението и започва да играе с нея – сякаш я открадва, но за да преформулира, преформатира и мобилизира начина, по който зрителят ще я възприеме. И това отваря много интересен въпрос за това доколко полът се перфармотивира."

Представлението на Соня Преград ще бъде представено тази вечер (16 май) от 19.30 часа на сцената на "Топлоцентрала".

Повече чуйте в звуковите файлове от разговорите със Стефан Щерев и Соня Преград.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени