Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведското правителство взе официално решение страната да кандидатства за членство в НАТО

Магдалена Андерсон, премиер на Швеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на социалдемократите в Швеция взе в понеделник официалното решение скандинавската държава да кандидатства за членство в НАТО, следвайки стъпките на съседката си Финландия - ход, който ще преначертае геополитическата карта на Северна Европа, съобщава Ройтерс.

"В шведския парламент има голямо мнозинство за присъединяване към НАТО", заяви премиерът Магдалена Андерсон след дебат относно политиката за сигурност в парламента. "Най-доброто нещо за Швеция и шведското население е да се присъединят към НАТО".

Според премиера на Швеция процесът до пълноправно членство в НАТО не би трябвало да отнеме повече от година.

По-рано, по време на дебатите в парламента Андершон подчерта, че Швеция не желае военни бази на НАТО или ядрени оръжия на своя територия, ако кандидатурата й бъде одобрена.

До момента резерви изрази единствено Турция заради приемането на шведска територия на членове на Кюрдската работническа партия, разглеждана като терористична организация от Анкара, Европейския съюз и САЩ.

Министърът на външните работи на Швеция обяви, че скоро ще бъде изпратена дипломатическа делегация в Турция, която да обсъди възраженията на югоизточната ни съседка.

Днес турски медии разпространиха информация, че Швеция и Финландия не са одобрили екстрадицията на 33-ма души, по искане на Турция, за които Анкара смята, че имат връзки с групи, които определя като терористични, включително Кюрдската работническа партия и движението на мюсюлманския духовник Фетулах Гюлен, който турските власти обвиняват в организирането на опита за преврат през 2016 г.

Решението идва само ден, след като управляващите в Швеция социалдемократи, които формират кабинет на малцинството, се обявиха "за" влизане на страната в НАТО.

Финландия ще кандидатства за членство в НАТО, обяви официално в неделя президентът на страната Саули Нинистьо.

Американският конгрес ще се стреми да ратифицира кандидатурата на Финландия преди да излезе в почивка през август. Това заяви лидерът на американската републиканска партия Мич Маконъл в Хелзинки след среща с президента на страната Саули Нинистьо.

Ройтерс напомня, че руската военна инвазия в Украйна подчерта уязвимостта на Швеция и Финландия въпреки тясното им сътрудничество с НАТО през последните години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна