Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обследват Спортния комплекс "Червено знаме" за евентуално възстановяване

Спортен комплекс "Червено знаме"
Снимка: Спаси София

Във връзка с инвестиционни намерения от Министерството на младежта и спорта по възстановяване на експлоатационното състояние на Спортен комплекс "Червено знаме" се възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия - София да извърши конструктивно обследване /диагностика/ на сградния фонд в комплекса с площ от 32 827 кв. м.

Конструктивното обследване има за цел по безразрушителен метод да определи якостните характеристики на бетона с последващ лабораторен анализ. За тази цел е необходимо да се вземат ядки от носещи конструктивни елементи на спортната зала.

От 16.05.2022 г. водещи специалисти от ЦНИП вземат проби със специализирана диамантено-пробивна машина от съществуващи стоманобетонови елементи, като предварително чрез скенер се определя мястото на съществуващата армировка, за да може същата да не бъде засегната.

Ще бъдат изготвени анализи въз основа на получените лабораторни резултати, които ще отразят налични дефекти, ще се опишат причините за тяхното възникване по обследваните носещи елементи и ще покажат необходимост от усилването им.

Докладът от конструктивното обследване ще съдържа методи и детайли за възстановяване на конструктивните елементи при необходимост и ще послужи на проектантския екип за изготвяне на технически проект за възстановяване на нормална и безопасна експлоатация на спортния комплекс

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна