Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден от визитата на Румен Радев в Германия

Снимка: Прессекретариат на президента

Внедряването на водородни технологии и задълбочаването на търговските отношения с Хамбург ще са във фокуса на последния ден от визитата на президента Румен Радев в Германия.

Очаква се той да се срещне с министър-председателя на федерална провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер.

В края на пътуването си държавният глава ще разговаря с българите, живеещи в в пристанищния град, след като в неделя се срещна с българската общност в Берлин.

Президентът ще присъства днес и на бизнес форум в Хамбург.

Развитието на двустранните търговски отношения е било част от разговорите му и вчера, когато Радев се срещна с германския държавен глава Франк - Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц. Стокообменът между България и Германия е малко под десет милиарда лева, припомни държавният глава.

"Говорим вече за инвестиции в производства с висока добавена стойност. Положителното е, че обратно от България към Германия започва да идва инженеринг, започва да идва ноухау как да се подобряват всички производствени процеси. Аз очаквам това сътрудничество да продължи да дава все по-добри резултати."

След срещите с Щайнмайер и Шолц вчера Радев обяви, че София е получила подкрепа от Берлин за частична отмяна при въвеждане на петролно ембарго срещу Русия.

България е получила „разбиране“ от Германия за националната си позиция по въпроса с Република Северна Македония, каза още президентът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени