Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конституционният съд решава да гледа ли искането на Гешев за спецправосъдието

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на главния прокурор да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Според Иван Гешев промените са посегателство над независимата съдебна власт и нарушават принципа за разделението на властите.

"Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури, без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите, ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и изпълнението на международните договори, по които България е страна", пише в мотивите си обвинител номер 1.

Иван Гешев оспорва промяната на статута на спецмагистратите и служителите, на подсъдността на делата и сроковете за влизане в сила на определени текстове от закона.

Очакванията са Конституционният съд да допусне за разглеждане по същество искането. След това обаче на ход ще е ВСС, за да реши какво да прави с преназначението на магистрати и служители, което е в неговите правомощия, както и със сроковете за прехвърляне на разследванията и делата, подсъдни в момента на структурите, в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури. 

Замразяването на тези процедури до окончателното произнасяне на Конституционния съд означава, че датата 28 юли за края на спецправосъдието ще трябва да бъде отложена.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени