Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Коларов: Щеше да има мащабен неполитически протест

Остава ли утрешният протест на полусъединител?

Йордан Арабаджиев: За нас обещанията не са изпълнение на мерките

Снимка: БГНЕС

"Протестът реално не е отменен. Седи на полусъединител", каза пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България ден преди обявения за утре мащабен протест, от който се оттеглиха работодателските организации след вчерашната им среща с премиера. Сдружението на заведенията е член на Българската стопанска камара.

Според Коларов, ако дадените вчера обещания не се изпълнят, ще дойдат двойно повече хора и "това ще бъде последният протест срещу това правителство".

Емил Коларов   Снимка: БГНЕС

"Този протест щеше да бъде много мащабен – поне едни 30 хиляди щеше да има на площада. Всички работодателски организации, всички браншови организации, които членуват в тях, всички синдикални организации", коментира Коларов в предаването "Преди всички".

"Не вярваме на никого. Толкова обещания ни даваха, толкова протести бяхме заявили. На политици да не вярваш", изтъкна той.

Управлението явно оценява ситуацията, защото щеше да има мащабен неполитически протест, смята Емил Коларов.

"Подкрепяме така зададените искания на транспорта", уточни той.

Йордан Арабаджиев  Снимка: БГНЕС

Днес в 15 часа в Министерския съвет ще се състои среща на премиера с организациите на превозвачите.

Изчистени са всички въпроси, по които да се дискутира. Поставени са ясно искания, които трябва да бъдат удовлетворени, поясни пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той изрази очакване цените на горивата да бъдат във фокуса на разговорите.

"След първия протест на 27 април казахме, че даваме 20 дни, за да има решение на тези мерки, които предлагаме. Утре стават 20 дни. За нас обещанията не са изпълнение на мерките", коментира Арабаджиев.

Заявления за протест са подадени в много градове, сред които Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, съобщи той.

"Заявките, че няма да бъдем допуснати до центъра на София да протестираме, ги приемаме под условие. Всеки има право да протестира свободно, мирно. Никога не сме планирали да затваряме за всички. Планираме на местата, които сме посочили, да бъде свободен достъпът за леките автомобили. Настроенията сред нашите членове са много сериозни, много е нагнетено напрежението, едва удържаме тези хора", посочи още Йордан Арабаджиев в предаването "Преди всички".  

Представители на превозвачите напуснаха срещата с премиера Кирил Петков на 5 май.  Снимка: БГНЕС

"Ние не сме променяли исканията си. През цялото време слушахме само откази, втвърдена позиция от страна на правителството и непосредствено преди протеста сме поканени", допълни Арабаджиев.

Двете мнения по темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна