Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серия от въздушни удари в Лвов, няма жертви

Бежанци в Лвов, 21 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През нощта в западния украински град Лвов е имало най-малко осем експлозии. Поредицата от взривове е разтърсила града, малко след като в района са били чути сирени за въздушно нападение. Според кмета на Лвов Андрий Садовий при руския удар не е имало жертви. В града в момента е наложен комендантски час от 23 часа до 6 часа.

Максим Козицки, губернатор на Лвовската областна държавна администрация, написа в социалната мрежа Telegram, че украинските системи за противовъздушна отбрана са отговорили на нападението. Според него целта на ракетните удари е бил полигон в района на Яворив, на границата с Полша. Там миналата година западни военни обучаваха украински военнослужещи.

В анализ на Института за изследване на войната във Вашингтон се казва, че руските сили са провели ограничена и до голяма степен неуспешна сухопътна офанзива по протежение на фронтовата линия. Руската групировка в района на град Харков се опитва да попречи на украинските войски да напреднат на север.

Снощи от обсадения металургичен завод "Азовстал" са евакуирани повече от 260 украински войници.

"53 тежко ранени войници бяха евакуирани от Азовстал и откарани за лечение в болница край Новоазовск. Други 211 души бяха откарани в Оленивка през хуманитарния коридор. Работим за организирането на размяна, за да ги върнем у дома", обяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!