Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелецът в църква в Калифорния не харесвал тайванците

Полицейска лента около тайванско-американската презвитерианска църква в Лагуна уудс, в която нападател откри огън в неделя
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъжът, обвинен в убийството на лекар и раняването на петима души при стрелбата в тайванско-американска църква в Калифорния, методично планирал атаката, защото бил разстроен от напрежението в отношенията между Китай и Тайван, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Заподозреният Дейвид Чоу (68 г.) заключил с верига вратите и сложил лепило в катинарите на презвитерианска църква в Лагуна уудс, на около 72 км югоизточно от Лос Анджелис, преди да открие огън в сградата в неделя, съобщи Дон Барнс – шериф на Ориндж каунти.

Това станало по време на обед в чест на бивш местен пастор, на който имало 40-ина души от тайванското презвитерианско паство от близкия град Ървайн.

Чоу, който според шерифа е американски гражданин и жител на Лас Вегас, роден в Китай, карал до Южна Калифорния в събота и стигнал до църквата в неделя сутринта.

След стрелбата властите открили около църквата три чанти, като в тях имало още боеприпаси и четири устройства, приличащи на коктейл "Молотов".

ФБР съобщи, че води разследване за престъпление от омраза.

Късно в понеделник шерифството разпространи изявление, според което е "установено, че заподозреният е бил разстроен от политическото напрежение между Китай и Тайван".

В колата на Чоу са открити бележки на мандарин, които показват, че той е бил обсебен от Тайван и не харесвал тайванския народ.

Комунистически Китай смята Тайван, управляван демократично остров, за своя свещена територия, която един ден ще бъде присъединена. Пекин не е отхвърлил възможността това да стане чрез сила.

Тайван отхвърля претенциите на Китай, като казва, че вече е независима държава и нейните 23 милиона жители могат сами да определят бъдещето си.

Убитият лекар Джон Чен (52 г.) и всички ранените при стрелбата – четирима мъже на възраст от 66 до 92 години и жена на 86, са от азиатски произход. Доктор Чен бил застрелян, докато се опитвал да се справи с нападателя. Действията му дали възможност на други присъстващи на обяда в църквата, да надвият стрелеца. Те го вързали, а полицията го задържала, след като разбила вратите и влязла.

Шериф Барнс похвали смелостта на Чен, която предотвратила повече жертви на стрелбата.

Властите смятат, че Чоу, който остава в ареста, е действал сам. Двете огнестрелни оръжия, използвани от него при нападението, били купени от него законно в Лас Вегас, където живеел в стая под наем.

Стрелбата станала по време на обяд в чест на бивш пастор, който се преместил в Тайван, но дошъл на посещение.

Президентът на Тайван Цай Ингвен изрази дълбоко безпокойство от инцидента и инструктира външното министерство да окаже помощ на жертвите и техните семейства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!