Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Движението в София в деня на протеста 18 май

Снимка: БГНЕС

На 18 май - сряда, се въвеждат промени в организацията на движение в София във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщиха от Столичната община.

Синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София организират протест с три сборни пункта – кръстовищата „Лъвов мост“, Сточна гара и Петте кьошета.

Заявеният начален част на пунктове е 8 ч. и тръгване от тях в 9.30 ч. с провеждане на шествия.

От 9.30 ч. от трите пункта шествията тръгват към Министерството на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9.30 и 10 ч. по следните маршрути:

- От пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;
- От Сточна гара по бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;
- От Петте кьошета по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“;

В 10.30 ч протестиращите пред Министерството на финансите тръгват към Министерския съвет. Шествие от Министерството на финансите до Министерския съвет ще е по маршрут: ул. „Г. С. Раковски“ – бул. „Цар Освободител“ - пл. „Княз Александър I Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“. От 11 до 13 ч. протестът ще бъде пред Министерския съвет.

Вторият протест, който ще се проведе в София, е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“.

От 07.00 до 22.00 часа се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

От 09.00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“, посока бул. „България“.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.00 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“, с изключение на колите на градски транспорт.

За третия протест, организиран от Камарата на автомобилните превозвачи в България се въвеждат следните промени в организацията на движение:

От 07.00 до 22.00 часа се забраняват  престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:
- всички паркинги на пл. „Александър Невски“;
- на бул. „Кн. Александър Дондуков“ между ул. „Злетово“ и пл. „Независимост“;
- бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Кн. Мария Луиза“.

От 08.30 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:
- на бул. „Цариградско шосе“ в участъка между Околовръстен път и „7-ми километър“ (пътен възел с бул. „Христофор Колумб“), в двете посоки;
- на бул. „Ботевградско шосе“ между магазин Джъмбо и бул. „Владимир Вазов“, в двете посоки;
- на бул. „Царица Йоана“ между бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“, посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.30 до 22.00 часа на 18.05.2022 г.  ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва:
- бул. „Кн. Александър Дондуков“ между моста „Чавдар“ и пл. „Независимост“;
- бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и ул. „Опълченска“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.